Pistekirjoitus

Pistekirjoitus

Louis Braille ja pistekirjoitus.Nykyisin käytössä olevan pistekirjoituksen kehitti ranskalainen sokea koulupoika Louis Braille 1800-luvulla. Sitä käytetään joka puolella maailmaa edelleen. Kuuden pisteen avulla saadaan muodostettua niin numerot, kirjaimet, välimerkit kuin muutkin tarvittavat merkit. Pistekirjoitusta luetaan kahdella kädellä ja mahdollisimman monella sormella.

Pistekirjoitusta aletaan opetella samaan aikaan kuin näkevät opettelevat lukemaan. Tuontoaistin käytön harjoittelu jo ennen kouluikää antaa hyvän perustan pisterkirjoituksen opiskelulle.

Oppimis- ja ohjauskeskus Valterin tukijaksoilla lapset saavat pistekirjoitusopetusta. Kotiharjoittelua helpottaa varmasti, jos vanhemmat ovat opetelleet pistekirjoituksen.

Näkeville henkilöille suunnattuja tehtäviä:

Pistekirjoitusaakkoset

Pistekirjoitustehtäviä

Tyhjä pistekirjoitusarkki

Harjoitellaan pisteitä

Louisin kirjaimet

Simunaamari

Pistekirjoitus-julkaisuja

Näkövammaisten liitto: Pistekirjoitus

Näkövammaisten liitto: Pistekirjoitusmuunnin

Silmäterä 1/2021 -digilehti Vanha uusi pistekirjoitus (s. 24)

Silmäterä 1/2019 -digilehti Matikkaa pisteillä (s. 30)

Silmäterä-lehti 3/09 Pistekirjoitusko salakieltä (s. 18)

LEGO Braille Bricks

LEGO Foundationin, LEGO Groupin sekä eri maiden näkövammais- ja opetusjärjestöjen yhteistyössä opetusalalle kehittämä LEGO® Braille Bricks -järjestelmä on leikinomainen menetelmä pistekirjoituksen opettamiseen sokeille tai heikkonäköisille lapsille.

Suomessa Celia on valittu yhteistyökumppaniksi palikoiden jakeluun. Palikat on tarkoitettu käytettäviksi kouluissa ja päiväkodeissa.

Lisätietoja Saavutettavuuskirjasto Celiasta.

Videoita käytöstä: Lego Braille Bricks

Pistelehti Naskali

Naskali on 7–12-vuotiaille koululaisille suunnattu pistelehti, joka ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Lehdessä on kaikenlaisia juttuja, kuten kirjavinkkejä, visailuja ja vitsejä. Naskalia julkaisee Näkövammaisten liitto ja se on maksuton.

Tilaukset: lehtitilaukset@nkl.fi, p. 09 3960 4656 (ti–to klo 9–15)