Elämän alussa
Elämän alussa -sivuilta löydät tietoa pienen näkövammaisen lapsen perheensä mieltä askarruttavista asioista.
Kun lapsen vamma todetaan, perheen voimavarat ovat lujilla. On huoli lapsen terveydestä ja tulevaisuudesta. Pieni lapsi vaatii aina paljon aikaa ja huolenpitoa. Vammaisen lapsen kohdalla tulevat lisäksi lääkärikäynnit, kuntoutuksen aloittaminen ja erilaisten tukimuotojen hakeminen. Vanhempien omalle surulle ja asioiden läpi käymiselle pitäisi myös jäädä aikaa.
Oikein annettu ensitieto, diagnoosin varmistuminen ja perinnöllisyyden selvittäminen, silloin kun se tuntuu aiheelliselta sekä kuntoutukseen ja palvelujen piiriin ohjaaminen ovat perheen ja lapsen selviytymisen kannalta hyvin tärkeitä. Osaava terveydenhuollon henkilökunta on näiden asioiden osalta avainasemassa.
Vertaistuki auttaa
Mieltä askarruttavista asioista voi olla hyvä puhua paitsi ammattilaisten ja läheisten, myös jonkun toisen samanlaisen elämäntilanteen läpi käyneen kanssa. Joskus jo muiden vanhempien kirjoitukset omista kokemuksistaan riittävät vertaistueksi. Näitä kertomuksia löytyy alla olevista linkeistä.
Näkövammaiset lapset ry:n tapahtumissa pääsee tapaamaan muita näkövammaisten lasten vanhempia, lapsia ja sisaruksia. Tapaamisista ja kursseista löytyy tietoa tapahtumat -linkistä.
Silmäterä 3/2018 -digilehti Mistä vertaistuki syntyy? (s. 6)
Silmäterä 4/2016 -digilehti Sinä yönä uni ei tullut (s.6)
Silmäterä-lehti 3/2016 Aivan erityinen poika (s. 6)
Silmäterä-lehti 3/2013 Ystäväni on kuin villasukka (s. 14)
Silmäterä-lehti 4/2012 Se pikkuinen Ella (s.6)
Silmäterä-lehti 3/2012 Vertaistukea yli meren (s. 36)
Silmäterä-lehti 2/2010 Puuhaa ja peuhaa vauvan kanssa. Vauvan arkikuntoutus on hauskaa yhdessäoloa lapsen kanssa. (s.34)