Perinnöllisyys
Joidenkin näkövammojen syy voi olla perinnöllinen. Jos perinnöllisyys askarruttaa mieltä etkä tunne saaneesi tarpeeksi tietoa, kannattaa kääntyä Harvinaiskeskus Norion perinnöllisyysneuvonnan puoleen.
Harvinaiskeskus Noriolla on monenlaisia palveluja harvinaisista, perinnöllisistä sairautta sairastavien lasten perheille ja ammattihenkilöille: lääketieteellisiä palveluita, vertaistukea, keskustelutukea sekä ohjausta ja neuvontaa harvinaisuuteen liittyvissä kysymyksissä. Norio-keskuksen vertaistukitoiminnassa mm. ylläpidetään vertaistukirekisteriä ja sekä järjestetään diagnoosikohtaisia tapaamisia perheille.
Monista yleisimmistä perinnöllisistä sairauksista löytyy tietoa myös internetistä. Nettisivuilla käydessä kannattaa muistaa, että sairauden oireiden kirjo voi olla laaja, ja siksi saatu kuva saattaa olla liian synkkä. Kaikki oireet tai pahimmat mahdollisuudet eivät toteudu läheskään jokaisessa tapauksessa.
Lapsen kanssa perinnöllisyyttä voi käsitellä Norio-keskuksen -kirjojen avulla.
Kirjallisuutta perinnöllisyydestä
Kääriäinen, H. Sinun geenit ja minun. 2002. WSOY.
Norio, R. Suomineidon geenit. 2000. Otava.
Silmäterä-lehti 4/2021 Silmäsairauksien perimä tunnetaan jo hyvin (s. 22)
Silmäterä-lehti 1/2016 Puhutaan perimästä (s. 27)
Silmäterä-lehti 2/2007 Toisenlainen lottovoitto (s.10)
NCL-lasten perheille
Jos lapsellasi on diagnosoitu NCL-diagnoosi (INCL, LINCL, JNCL), vertaistukea ja tietoa diagnoosista jakaa Suomen JNCL-perheiden tukiyhdistys ry ja Suomen INCL-yhdistys.
JNCL-opas työkaluksi sairauden eri vaiheissa olevien erityispiirteiden tunnistamiseen ja tarvittaviin palveluihin.
NCL-perheiden sosiaaliturvaan liittyvissä asioissa voi ottaa yhteyttä Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvonnan asiantuntijaan.
Silmäterä-lehti 3/2021 Äiti ja poika (s. 22)
Silmäterä-lehti 1/2016 Terve sisarus tarvitsee tukea ja tietoa (s. 32)
Silmäterä-lehti 1/2015 Pieni yhdistys, suuri tehtävä (s. 26)
Vertaistukea lapsen kuoltua
Norio-keskus järjestää vuosittain vertaisviikonlopun perheille, joiden lapsi on kuollut harvinaiseen sairauteen. Tapaamiset tarjoavat kaikille perheenjäsenille mahdollisuuden lapsen/sisaruksen kuolemaan liittyvän surun ja ajatusten jakamiseen yhdessä saman kokeneiden kanssa.
Silmäterä 2/2014 Hyvästi Terhi (s. 6)