Vertaistuki

Vertaistuki

Vertaistuki on tarkoitettu kaikille, niin lapsille itselleen, heidän vanhemmilleen kuin sisaruksilleenkin.

Vertaistapaamisissa lapset löytävät kavereita, vanhemmat jakavat kokemuksiaan ja vietetään mukavia yhteisiä hetkiä. Vertaisryhmässä vietetty aika antaa lapselle itseluottamusta ja onnistumisen kokemuksia. Oo mun kaa! -kerhot ja -leiritoiminta on 8-13-vuotiaiden näkövammaisten lasten ikiomaa vertaistoimintaa.

Vertaistukija on näkövammaisen lapsen isä tai äiti. Hän ei ehkä tiedä vastauksia kaikkiin kysymyksiin, mutta hän tietää paljon vammaisen lapsen vanhemmuudesta, surusta, selviytymisestä ja ilosta.

Muiden perheiden tapaaminen antoi voimia ja uskoa tulevaisuuteen.

Olimme mukana näkövammaisten lasten perhetapaamisissa jo pian diagnoosin saatuamme. Sen jälkeen kaikki onkin historiaa. Me löysimme piirit ja perheet, jotka olivat kokeneet samanlaisia asioita kuten mekin, ja jotka tiesivät tunteemme.

Kuulluksi tuleminen ja hyväksynnän saaminen ovat ehdottomasti tärkeimpiä asioita. Monelle on hyväksi saada kertoa jollekin tilanteestaan ja saada ymmärrystä kuulijoilta.

Yks ikävä juttu tässä leirissä oli: se loppu ihan liian pian.  (lapsi 9 v.)

Vertaistukea internetissä

Facebookissa toimii vanhempien keskusteluryhmä. Ryhmä ei ole Näkövammaiset lapset ry:n toimintaa, vaan vanhempien itsensä keskuudessaan perustama. Tällä hetkellä ryhmään kuuluu yli 400 keskustelijaa.

Liittyminen: Keskusteluryhmä

Jaatinen, vammaisperheiden monitoimikeskus ry, on vammaisten lasten vanhempien perustama yhdistys, joka ei tunne diagnoosi- tai kuntarajoja. Jaatinen ry

Leijonaemot ry on erityislasten äitien perustama yhdistys, joka tarjoaa vertaistukitoimintaa yli diagnoosirajojen. Leijonaemot

Suomen albinismiyhdistys ry kokoaa yhteen henkilöitä, joilla on albinismi sekä heidän läheisiään, tarjoaa vertaistukea ja jakaa tietoa albinismista. Suomen albinismiyhdistys ry

Näkövammaiset lapset ry on mukana Vertaistalossa. Vertaistalo.fi on valtakunnallinen verkkopalvelu, joka auttaa löytämään vertaistukea ja luotettavaa tietoa vertaistuesta myös paikallisesti. Vertaistalon sisällöistä ja palveluista vastaa järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa koordinoiva OLKA®. Vertaistalo on osa Terveyskylää, jota rakennetaan Suomen yliopistosairaaloiden yhteistyönä tiiviisti yhdessä ammattilaisten, potilasjärjestöjen, potilaiden ja heidän läheistensä kanssa.