Leikit ja harrastukset -kuva. Lautaulua, pallopelejä ja leikkimistä.

Leikit ja harrastukset

Leikit ja harrastukset

ruoka_paivah28_02Lapsille leikki tuottaa iloa ja sen avulla opitaan asioita, joita hän tulee tarvitsemaan myöhemmin. Sosiaaliset taidot, kieli ja motoriikka kehittyvät leikkiessä. Oo mun kaa! -kirjan leikit sopivat päiväkotiin ja kouluun, mutta yhtä hyvin myös lastenkutsuille. Näkövammaisille lapsille on myös myynnissä omia pelejä ja monista peleistä saa kotikonstein muunnettua sokeille ja heikkonäköisille lapsille sopivia sovelluksia.

Näkövammainen lapsi ja nuori löytää harrastuksen oman kiinnostuksensa mukaan. Etsi omalta paikkakunnalta lapsille suunnattua harrastustarjontaa ja rohkeasti vain kokeilemaan.

Silmäterä 2/2021 -digilehti Näkövamma ei haittaa partiossa (s. 6)

Kerhotoiminta

Katso näkövammaisten lasten Oo mun kaa! -kerhojen ajankohdat, kokoontumispaikat ja ilmoittautumisohjeet täältä .

Mahdollisuus lapselle ry tarjoaa erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille monipuolista harrastetoimintaa Helsingissä. Yhdistyksen alla toimivien Kunnon Huoneen, Toiminnan Huoneen ja Ilmaisun Huoneen toiminnan myötä lapset ja nuoret oppivat liikunnallisia taitoja, arkielämän taitoja, vuorovaikutus ja sosiaalisia taitoja sekä itsensä ilmaisua luovin menetelmin.

Erityisliikunta ja vammaisurheilu

Vammaisilla lapsilla ja nuorilla on paljon mahdollisuuksia harrastaa liikuntaa ja halutessaan ottaa osaa myös kilpailutoimintaan aina paralympialaisia myöten. Tästä linkistä löydät kiinnostavia liikuntamahdollisuuksia kaikille, myös liikuntaesteisille, lapsille.

Kuvailutulkkaus

Kuvailutulkkaus muuttaa sanoiksi kuvallista tietoa, jota näkövammainen ei pysty näkemään. Kuvailutulkkaus pyrkii välittämään esimerkiksi elokuvan, teatteriesityksen tai taidenäyttelyn teokset sanallisesti niin, että sokea tai heikkonäköinen henkilö voi päästä osalliseksi kokemuksesta yhdenvertaisesti näkevien kanssa.

Lisää aiheesta löydät:

Näkövammaisten kulttuuripalvelu, kuvailutulkkaus

Kuvailutulkkaus-verkkosivut, Carita Lehtniemi

Ateneumin taidemuseon Suomen taiteen tarina -näyttely kuvailutulkkattuna.

Avustajan kanssa harrastuksiin

Vammaispalvelulain mukainen henkilökohtainen apu kuuluu myös näkövammaisille lapsille ja siihen ei ole määritetty ikärajaa. Kun näkevä lapsi ikänsä puolesta alkaa käydä yksin harrastuksisa, näkövammainen ikätoverinsa saattaa tarvita tähän avustajaa. Ole yhteydessä kunnan vammaispalveluun ja ano lapselle henkilökohtaista apua.

Silmäterä 1/2018 -digilehti Tärkeintä on leikki (s. 21)

Silmäterä-lehti 3/09 Henkilökohtaisesta avusta subjektiivinen oikeus (s. 30)