Leikit ja harrastukset

ruoka_paivah28_02Lapsille leikki tuottaa iloa ja sen avulla lapsi oppii paljon asioita, joita hän tulee tarvitsemaan myöhemmin. Sosiaaliset taidot, kieli ja motoriikka kehittyvät leikkiessä. Oo mun kaa! -kirjan leikit sopivat päiväkotiin ja kouluun, mutta yhtä hyvin myös lastenkutsuille. Näkövammaisille lapsille on myös myynnissä omia pelejä ja monista peleistä saa kotikonstein muunnettua sokeille ja heikkonäköisille lapsille sopivia sovelluksia.

Näkövammaisen lapsen ja nuoren harrastuksissa valikoima on laajentunut moneen suuntaan. Oo mun kaa! ja Sporttis -kerhot ovat vakiintuneet isoimmilla paikkakunnilla, samoin sisupartiotoiminta. Sirkusharrastus on lisääntynyt, näkövammaisia larppaajia on yhä enemmän ja urheilupuolella judosta ja yleisurheilusta on tullut yksi suosikkilaji perinteisempien maalipallon, sokkopingiksen ja uinnin rinnalle.

Kerhotoiminta

Katso näkövammaisten lasten kerhojen ajankohdat, kokoontumispaikat ja ilmoittautumisohjeet täältä .

Mahdollisuus lapselle ry tarjoaa erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille monipuolista harrastetoimintaa Helsingissä. Yhdistyksen alla toimivien Kunnon Huoneen, Toiminnan Huoneen ja Ilmaisun Huoneen toiminnan myötä lapset ja nuoret oppivat liikunnallisia taitoja, arkielämän taitoja, vuorovaikutus ja sosiaalisia taitoja sekä itsensä ilmaisua luovin menetelmin.

Erityisliikunta ja vammaisurheilu

Vammaisilla lapsilla ja nuorilla on paljon mahdollisuuksia harrastaa liikuntaa ja halutessaan ottaa osaa myös kilpailutoimintaan aina paralympialaisia myöten. Tästä linkistä löydät kiinnostavia liikuntamahdollisuuksia kaikille, myös liikuntaesteisille, lapsille.

Kuvailutulkkaus

Kuvailutulkkaus muuttaa sanoiksi kuvallista tietoa, jota näkövammainen ei pysty näkemään. Kuvailutulkkaus pyrkii välittämään esimerkiksi elokuvan, teatteriesityksen tai taidenäyttelyn teokset sanallisesti niin, että sokea tai heikkonäköinen henkilö voi päästä osalliseksi kokemuksesta yhdenvertaisesti näkevien kanssa.

Lisää aiheesta löydät:

Näkövammaisten kulttuuripalvelu, kuvailutulkkaus

Kuvailutulkkaus-verkkosivut, Carita Lehtniemi

Ateneumin taidemuseon Suomen taiteen tarina -näyttely kuvailutulkkattuna.

Avustajan kanssa harrastuksiin

Kun nuori ei enää halua lähteä harrastuksiin vanhempien kanssa tai vanhemmilla ei ole mahdollisuutta toimia avustajana, voi omalta kotikunnalta anoa vapaa-ajanavustajaa, joka voi lähteä mukaan esimerkiksi uimahalliin tai vaikka lempibändin keikalle.

Silmäterä 1/2018 -digilehti Tärkeintä on leikki (s. 21)

pdfsmallSilmäterä-lehti 3/09 Henkilökohtaisesta avusta subjektiivinen oikeus (s. 30)