Erityisliikunta ja vammaisurheilu

Liikunta on tärkeä harrastus jokaiselle lapselle. Näkövammaisen lapsen motoriikka kehittyy liikkuessa sekä lapsesta tulee taitavampi ja rohkeampi liikkuja. Positiiviset kokemukset ja kannustus ovat tärkeä osa liikkumista. Lapsen myönteinen kuva itsestä kehittyy näiden avulla.

Suomen Vammaisurheilu ja liikunta VAU ry

Suomen Vammaisurheilu ja liikunta VAU ry on valtakunnallinen urheilu- ja liikuntajärjestö liikunta-, näkö- ja kehitysvammaisille sekä elinsiirron saaneille ja dialyysissa oleville henkilöille. Vau järjestää toimintaa kaikenikäisille: perhetapahtumia, harrasteliikuntaa ja kilpaurheilua.

Näkövammaiset ratsastajat ry

Näkövammaiset ratsastajat ry järjestää muun muassa näkövammaisille soveltuvia kouluratsastuskilpailuja, valmennusta ja muita ratsastushenkisiä tapahtumia Lisätietoja

Uinti

Uinti on suositeltava liikuntamuoto niin näkö- kuin monivammaiselle lapselle. Osalle monivammaisista lapsista se voi olla myös ainoa elementti, jossa he voivat liikkua omatoimisesti.

Uinnissa tasapainon, koordinaation ja kehon hallinnan oppiminen voi viedä enemmän aikaa ja hahmottamisessa voi olla vaikeuksia. Tiloihin tutustuminen onkin tärkeää ja ohjeiden on oltava yksinkertaisia vedessä. Rytmikkäitä leikkejä, loruja ja lauluja voidaan käyttää avuksi oppimisessa.

Silmäterä 4/2016 -digilehti/ Tähtiuimari Jimi (s. 31)

Maalipallo

Maalipallo on näkövammaisten oma maailmanlaajuinen laji. Alunperin peli kehitettiin auttamaan sodassa sokeutuneiden veteraanien kuntoutuksessa. Maalipalloa pelataan 18m x 9m kokoisella alueella ja pelivälineenä on 1250g painava kuntopallo, jonka sisällä on äänilähteenä toimivia kulkusia. Pelaajien varusteisiin kuuluu silmät peittävä kasvonsuoja, kyynär-, ala- ja polvisuoja sekä jalkapallomaalivahdin pitkät pelihousut.

Sokkopingis

Sokkopingistä pelataan pingispöydällä, jonka molemmissa päissä on maalisyvennykset. Pöydän reunoille on mahdollisuus asentaa laidat.

Judo

Judo on levinnyt näkövammaisten lasten ja nuorten harrastuksesi.

Liikuntavälineitä

Välineet.fi -sivustoilta löydät eri vammaisurheilun ja -liikunnan apuvälineistä tietoa ja voit sitä kautta vuokrata välineitä. www.välineet.fi

MaLike Malike tarjoaa toimintaa ja toimintavälineiden kokeilumahdollisuuksia. Se järjestää tapahtumia, kursseja ja koulutuksia kaikille perheille, joiden lapsilla on haasteita liikkumisessa.

Katso Malikkeen mainos Tiesitkö tämän? Liikuttava juttu

Silmäterä 1/2017 -digilehti Kolmipyörästä tandemiin (s. 23)

pdfsmallSilmäterä-lehti 3/09 Vinkki tandem-pyörää harkitseville (s. 36)

Silmäterän artikkeleita erityisliikunnasta ja vammaisurheilusta

pdfsmallSilmäterä-lehti 2/2012 Pienten erityislasten uinti (s.24)

pdfsmallSilmäterä-lehti 2/2012 Harrastuksena sukellus sopii myös näkövammaiselle (s.25)

pdfsmallSilmäterä-lehti 1/2011 Nuorten maalipallotoiminta. Maalipallo on jännittävä peli. (s.34)