Erityisliikunta ja vammaisurheilu
Liikunta on tärkeä harrastus jokaiselle lapselle. Näkövammaisen lapsen motoriikka kehittyy liikkuessa sekä lapsesta tulee taitavampi ja rohkeampi liikkuja. Positiiviset kokemukset ja kannustus ovat tärkeä osa liikkumista. Lapsen myönteinen kuva itsestä kehittyy näiden avulla.
Suomen Paralympiakomitea
Suomen Paralympiakomitea tarjoaa vammaisille henkilöille sujuvan polun harrastamisen ja urheilun pariin, yltäen lajinvalintavaiheeseen ja aina kansainväliselle huipulle. Toimintaa järjestetään kaikenikäisille: perhetapahtumia, harrasteliikuntaa ja kilpaurheilua.
Ratsastus
Ratsastus on paralympialaisten lajivalikoimassa liikunta- ja näkövammaisilla urheilijoilla. Paralympialaisissa ratsastetaan kouluratsastus-, joukkue- ja henkilökohtainen kilpailu.
Lionsklubien Vermo-toimikunta jakaa tukea vammaisratsastukseen. Lisätietoja Lionsklubien sivuilta.
Uinti
Uinti on suositeltava liikuntamuoto niin näkö- kuin monivammaiselle lapselle. Osalle monivammaisista lapsista se voi olla myös ainoa elementti, jossa he voivat liikkua omatoimisesti.
Uinnissa tasapainon, koordinaation ja kehon hallinnan oppiminen voi viedä enemmän aikaa ja hahmottamisessa voi olla vaikeuksia. Tiloihin tutustuminen onkin tärkeää ja ohjeiden on oltava yksinkertaisia vedessä. Rytmikkäitä leikkejä, loruja ja lauluja voidaan käyttää avuksi oppimisessa.
Silmäterä 3/2019 -digilehti Vaparia ja delfiinipotkuja (s. 15)
Silmäterä 4/2016 -digilehti/ Tähtiuimari Jimi (s. 31)
Silmäterä-lehti 3/2014 Näkövammaisen lapsen kanssa uimassa (s. 36)
Maalipallo
Maalipallo on näkövammaisten oma maailmanlaajuinen laji. Alunperin peli kehitettiin auttamaan sodassa sokeutuneiden veteraanien kuntoutuksessa. Maalipalloa pelataan 18m x 9m kokoisella alueella ja pelivälineenä on 1250g painava kuntopallo, jonka sisällä on äänilähteenä toimivia kulkusia. Pelaajien varusteisiin kuuluu silmät peittävä kasvonsuoja, kyynär-, ala- ja polvisuoja sekä jalkapallomaalivahdin pitkät pelihousut.
Aisti Sportissa voit harrastaa maalipalloa omalla tasollasi, tuoda lapsesi liikkumaan Aisti Play- liikuntatunnille tai tulla mukaan aktiiviseksi osaksi hyvän asenteen yhteisöä. Aisti Sportin ja Aisti Playn kohderyhmänä ovat näkevät ja näkövammaiset, aktiviteettien ollessa kaikille soveltuvia. Lue lisää
Silmäterä 3/2019 -digilehti Maalipallo yhdistää näkeviä ja näkövammaisia (s. 12)
Sokkopingis
Sokkopingistä pelataan pingispöydällä, jonka molemmissa päissä on maalisyvennykset. Pöydän reunoille on mahdollisuus asentaa laidat.
Silmäterä 4/2018 -digilehti Sokkopingis sytytti Solinan (s. 32)
Judo
Judo on levinnyt näkövammaisten lasten ja nuorten harrastuksesi.
Silmäterä-lehti 3/2013 Harrastuksena judo (s. 34)
Liikuntavälineitä
Välineet.fi -sivustoilta löydät eri vammaisurheilun ja -liikunnan apuvälineistä tietoa ja voit sitä kautta vuokrata välineitä. www.välineet.fi
MaLike Malike tarjoaa toimintaa ja toimintavälineiden kokeilumahdollisuuksia. Se järjestää tapahtumia, kursseja ja koulutuksia kaikille perheille, joiden lapsilla on haasteita liikkumisessa.
Katso Malikkeen mainos Tiesitkö tämän? Liikuttava juttu
Silmäterä 1/2017 -digilehti Kolmipyörästä tandemiin (s. 23)
Silmäterä-lehti 3/09 Vinkki tandem-pyörää harkitseville (s. 36)
Silmäterän artikkeleita erityisliikunnasta ja vammaisurheilusta
Silmäterä-lehti 2/2012 Pienten erityislasten uinti (s.24)
Silmäterä-lehti 2/2012 Harrastuksena sukellus sopii myös näkövammaiselle (s.25)
Silmäterä-lehti 1/2011 Nuorten maalipallotoiminta. Maalipallo on jännittävä peli. (s.34)