Leikit ja lelut

Leikit ja lelut

Vauvaikäisten lelut

Pikku mökki
Pahvilaatikosta tehdään leikkitila, “pikku mökki”, jota voidaan käyttää lapsen tilakäsitteen kehittämiseen ja esineiden pysyvyys käsitteen muodostumiseen. Tilasta muodostuu käsin ja jaloin kosketeltava ja heikollakin näöllä näkyvä tila.
Pahvilaatikon sivuseiniin ja takaseinän yläosaan tehdään muutaman millin korkuinen rako. Leikkitilan seinille liimataan kiinnostavia pintoja ja erilaisia materiaaleja, kuten kankaanpaloja, kiiltävää metallipaperia tai keinoturkista. Laatikon yläpuolelle solmitaan kuminauha, johon voidaan kiinnittää erilaisia leikkikaluja ja kiinnostavia välineitä, joita vaihdetaan muutaman päivän välein yksi kerrallaan. Laatikon pohjalle voi laittaa pehmikkeeksi esim. huovan.

Jumppalelu
Jumppalelun tangossa roikkuvia leluja voi vaihdella. Esimerkiksi joulukuusenpallot ovat hauskoja leluja tankoon.

Virikematto
Virikematto innostaa lasta tutkimaan lähiympäristöään. Kankaaseen voi ommella eri materiaaleja, nappeja ja kulkusia kiinni. Lue lisää Virikematto

Kaikulauta
Kaikulauta on vanerista tehty taso, jonka sivulistat nostavat sen hieman irti lattiasta. Kaikulaudan koko vaihtelee käyttäjän pituuden mukaan. Vaneri johtaa hyvin ääntä, joten lapsi saa omilla liikkeillään aikaan mielenkiintoisia ääniä, kaikua ja värinää. Kaikulauta leikkialustana edistää lapsen liikkumista.

Sukan päässä kulkunen
Sukkaan voidaan ommella kulkunen, joka kilisee vauvan liikuttaessa jalkojaan. Vauva voi näin kiinnostua omien jalkojensa tavoittelemisesta.

Äänilelut
Äänilelut soivat, kun lapsi painaa, lyö, vetää tai potkii.

  • Sokeat eivät usein välitä pehmoleluista, vaan esineistä, jotka on valmistettu kiinteästä materiaalista.

Leikki-ikä

Rakennussarjat
Lasta kiinnostaa niin legot, ruuvit kuin mutterit.

Rentoutusvälineet
Lapsen kanssa voi pitää rentoutushetkiä hyödyntämällä mm. maalitelaa, nystyräpalloa, tennispalloa, sivellintä, pensseliä tai hernepussia.

Katso Papunetin sivuilta Ideoita virikemateriaaliin

Tutustu Jaatistietopankin vinkkeihin

Silmäterä 2/2019 -digilehti Hillamaijan värikäs maailma