Askarteluja kouluun

Tupsu ja taikataikin – Askarteluja kouluun

Koulujen opintosuunnitelmissa on tietyt kuvaamataidon aiheet, jotka täytyy käsitellä luokka-asteittain. Tähän on koottu joitakin askartelumateriaaleja ja -ideoita, joita voisi hyödyntää kuvaamataidon tunnilla tai näkövammaisen lapsen kanssa vapaa-ajalla.

Massatöiden askartelua

Muovailutöitä voi tehdä savesta, Darwista ja Das-massasta. Ne voidaan kuivattaa ilman uunia. Jos halutaan, massoja voidaan maalata peiteväreillä ja lakata.

Paperimassatyöt
Paperimassa-askartelun tarvikkeet ovat halpoja. Massan tekoon tarvitaan sanomalehtipaperia ja liisteriä. Paperimassasta saa tehtyä esimerkiksi naamareita, eläimiä ja seinäkoristeita. Naamareita varten tarvitaan puhallettu ilmapallo, jonka päälle voidaan laittaa hiukan rasvaa, jotta kuiva naamari lähtee paremmin irti.

Paperimassa ja uusiopaperi
Paperimassaa voi tehdä liottamalla sanomalehtiä veteen ja sekoittaa ne tehosekoittimella. Tämän jälkeen lisätään massaan liisteriä. Näin siitä saa muotoiltua esimerkiksi eläimiä tai koriste-esineitä. Paperimassasta voidaan myös valmistaa uusiopaperia. Uusiopaperin valmistukseen tarvitaan puukehikko, johon on pingotettu valoverhokangas, jonka avulla massasta siivilöidään vesi pois.

Taikataikina
Taikataikinaan tarvitaan yksi osa vehnäjauhoja, puolikas osa suolaa, puolikas osa kylmää vettä sekä loraus ruokaöljyä. Siitä saadaan muotoiltua muun muassa koruja ja avaimenperiä. Valmiit esineet kuivatetaan noin 100 asteisessa uunissa tunnin ajan.

Lankatyöt ja kangastyöt

Tupsu
Puuvilla- tai villalangasta saa tehtyä hauskan tupsun. Tupsun tekoa varten tarvitaan kaksi kartongista tehty reikäleivän muotoista ympyrää. Lankaa kierretään ympyrän rei’istä reunojen yli. Kiertämisen voi lopettaa, kun ympyrän keskusta on tiivis. Tämän jälkeen leikataan lanka poikki pahvien välistä ja solmitaan lankojen ympärille naru. Kun pahvin palaset otetaan pois, saadaan tupsu. Tupsusta saa tehtyä eläimen laittamalla sille silmät ja nenän huovasta tai helmistä. Jalat ja kädet voi askarrella piipunrassista tai kankaasta. Hännän voi letittää langoista.

Helmityöt
Helmistä saa askarreltua koruja ja avaimenperiä pujottelemalla helmet ohuen rautalangan, siiman tai langan läpi.

Huovutus
Huovutukseen tarvitaan huovutusvillaa, mäntysuopaa, vettä ja alustaksi muovi. Yhteen litraan lämmintä vettä sekoitetaan ½ dl mäntysuopaa. Villaa huovutetaan pyörivin liikkein ja kaadetaan mäntysuopaliuosta päälle. Työ huuhdellaan vuorotellen kylmällä ja kuumalla vedellä. Huovutusvillasta voi tehdä levyjä esimerkiksi tauluiksi tai palloista saa koruja tai hedelmiä.