Aikakone – Askarteluja päiväkotiin
Näkövammaisen lapsen kanssa askarrellessa on hyvä huomioida erilaiset askartelumateriaalit. Materiaalien ollessa kosketeltaessa kiinnostavan tuntuisia tai heikkonäköisen lapsen näköaistia stimuloivia esimerkiksi värikontrastien avulla, lapsi kiinnostuu kokeilemaan ja tunnustelemaan materiaaleja. Askarteluja ohjatessa käytetään käsi käden päällä – menetelmää. Toimintoja voidaan tarvittaessa jäsentää laittamalla esineet riviin pöydälle siten, että lapsi tietää tekemisjärjestyksen. Askarteluissa auttaa, jos lapsella on oikea kokemus asiasta, jota tehdään. Askartelukirjoista löytyy hauskoja ohjeita, joita pystyy toteuttamaan lapsiryhmässä, jossa on näkövammainen lapsi. Ohessa joitakin askarteluideoita.
Pöytäteatterin askarteleminen
Ryhmässä voidaan askarrella eläimiä, puita ja taloja eri materiaaleista ja niistä rakentaa pöytäteatteri. Hyviä askartelumateriaaleja tähän on savi, taikataikina (yksi osa vehnäjauhoja, puolikas osa suolaa, puolikas osa kylmää vettä sekä loraus ruokaöljyä), paperimassa, tyhjät maitotölkit ja kananmunankennot. Erilaisiin hahmoihin kiinnitetään rautalangasta tikku, jotta niitä on helppo liikutella pöytäteatterissa.
Aikakone
Aikakone askarrellaan erikokoisista pahvilaatikoista ja kierrätystarvikkeista. Aikakoneesta saa tehdä niin ison, että lapset mahtuvat sen sisään tai se voi olla aivan pieni. Erilaiset askartelumateriaalit, kuten kankaat, paperit ja styroksit, ovat myös hauskoja aikakoneen koristamiseen ja erilaisten nappuloiden ja rattien tekoon. Niitä voidaan liimata pahvilaatikon kylkeen tai sen sisään. Lapset voivat askarrella ryhmissä tai pareittain.
Luontotaulu
Lapset saavat erilaisia luonnonmateriaaleja ja niistä tehdään taulun. Taulun pohjana voidaan käyttää pahvia tai ryhmä on voinut etukäteen valmistaa paksumpaa uusiopaperia. Jokainen saa taiteilla oman taulun.
Patsas luonnonmateriaalista
Lapset jaetaan ryhmiin ja jokainen ryhmä saa valmistaa haluamansa patsaan. Patsas voi liittyä myös johonkin tiettyyn ohjaajan antamaan teemaan. Patsas askarrellaan erilaisista luonnonmateriaaleista, kuten puukarahkasta, kivistä, lehdistä, varvuista ja kävyistä. Materiaalit voidaan liittää yhteen narujen, keppien tai tarvittaessa liiman avulla. Patsaat rakennetaan siten, että niitä voi tunnustella, kun ne ovat valmiit.
Pesän rakentaminen
Ennen pesän rakentamista käydään ryhmän kanssa läpi erilaisia eläinten pesiä. Jos ohjaaja olisi löytänyt hylätyn pesän, jota leikkijät voisivat tutkia, olisi se hyvä havainnointiväline. Leikkijät saavat tämän jälkeen ryhmissä rakentaa oman pesän ja miettiä, mille eläimelle pesä sopisi. Pesän materiaaleina voidaan käyttää esimerkiksi risuja, sammalia, heiniä, ruohoa ja keppejä.
Tuoksuvesi
Leikkijät tarvitsevat kaksi vedellä täytettyä mukia. Jokainen saa kerätä mieluisia luonnonmateriaaleja, joista saa kokeilla tehdä tuoksuja. Voimakastuoksuisia materiaaleja on esimerkiksi mustaherukan lehdet, ruusun terälehdet, sammaleet ja kuusenneulaset. Luonnonmateriaalit sekoitetaan veteen, jolloin saadaan valmista tuoksuvettä. Ohjaaja voi kerätä kaikki tuoksut ja jokainen saa tuoksutella niitä.
Akvaario
Akvaario rakennetaan kannellisesta pahvilaatikosta. Pahvilaatikon yhteen seinään kannattaa leikata ikkuna. Akvaarioon askarrellaan eri materiaaleista kaloja ja kasveja. Joitakin kasveja on voitu kuivata aiemmin tai ne voi tehdä kartongista ja silkki- tai kreppipaperista. Kasvit voi liimata akvaarion seiniin tai pohjaan. Kalat liimataan akvaarion seiniin ja osa voidaan laittaa roikkumaan akvaarion katosta. Tällöin kaloihin on kiinnitetty narut.
Marakassi
Omien soitinten askartelu on hauskaa. Marakassiin tarvitaan herneitä tai riisiä, jotka laitetaan kannellisen astian sisään. Marakassi voidaan valmistaa esimerkiksi wc-paperirullasta, jonka päät teipataan kiinni, muovisesta mehupullosta tai tyhjästä peltipurkista. Oma soitin koristellaan lopuksi esimerkiksi sormiväreillä tai silkkipapereilla.
Olio
Olio valmistetaan wc-paperirullasta, joka maalataan esimerkiksi sormiväreillä. Oliolle liimataan silmät, nenä ja suu. Silminä voi olla askartelukaupoista saadut valmiit silmät tai pippurit, nenänä esimerkiksi massapallo ja suuna piippurassin palanen. Oliosta voidaan tehdä erilaisia eläimiä.
Muovailut massoista
Erilaiset massat ovat hauskoja muovailtavia. Tällaisia ovat esimerkiksi das-massa, savi, taikataikina (yksi osa vehnäjauhoja, puolikas osa suolaa, puolikas osa kylmää vettä sekä loraus ruokaöljyä) ja paperimassa (liisteriä, silputtuja sanomalehtiä ja vettä). Niistä voidaan tehdä mitä vain lasten luovuutta hyödyntäen.
- Päiväkotiin askarteluja
- Päiväkotiin liikuntaleikkejä
- Päiväkotiin sisäleikkejä
- Musiikkihetki