Edut ja palvelut julkisessa liikenteessä

VR:n edut ja palvelut

Näkövamma on todistettava matkustettaessa maksuttoman saattajan kanssa näkövammaiskortilla tai lääkärintodistuksella, josta ilmenee haitta-aste. Näkövamman haitta-aste tulee olla vähintään 65 %.

Vain eläkkeellä olevat näkövammaiset voivat saada itse alennusta junalipuista eli näkövammainen lapsi ei voi saada alennusta lippujen hinnasta. Kuitenkin näkövammaisen lapsen saattaja tai avustaja saa maksuttoman kertamatkan, kun näkövammaisella on hinnaltaan alentamaton lippu (esim. juniori-lippu). Myös alle 4-vuotiaalle näkövammaiselle tulee ostaa juniorilippu, jos hänen saattajalleen halutaan maksuton lippu. Saattajan tai avustajan tulee olla 18 vuotta täyttänyt.

VR:llä on käytössä maksuton palvelunumeron vammaisasiakkaille. Numerosta saa hoidettua kaikki matkaan liittyvät palvelut, junalipun ostamisesta asemien avustamispalvelun tilaamiseen. Palvelunumero on 08001-66888 ja palvelu on avoinna päivittäin klo 7–22.

Lisätietoja VR: Esteetön junamatkustus

Matkahuolto ja muu linja-autoliikenne

Vain eläkkeellä oleva näkövammainen voi saada alennusta linja-automatkoista. Matkahuollon busseissa saattajat maksavat normaalin hinnan.

Kuntien liikennelaitokset ja liikennöitsijät myöntävät maksuttomia invalidilippuja ja erilaisia alennuksia näkövammaisille matkustajille. Ilmaislipulla matkustavan saattajallakin voi olla oikeus ilmaiseen matkaan. Lisätietoja alennuksista saa oman kunnan liikennelaitokselta ja liikennöitsijöiltä.