Tietoa yhdistyksestä

Näkövammaiset lapset ry:hyn on liittynyt noin 550 näkövammaisen lapsen perhettä. Osa lapsista on täysin sokeita, osa heikkonäköisiä ja osa monivammaisia. Useimmat heistä käyvät tavallista peruskoulua, opiskelevat ja valmistuvat ammatteihin kuten näkevät ikätoverinsakin. Vanhemmat tarvitsevat tietoa ja tukea pystyäkseen ohjaamaan lastaan ja selviytyäkseen vanhemmuuden vaatimuksista.

Liity yhdistyksen jäseneksi, kannatusjäseneksi tai yhteisöjäseneksi:

Liittymislomake

Tervetuloa vertaistuen maailmaan!

Toisen näkövammaisen lapsen isä tai äiti on hyvä matkatoveri vanhemmuuden tiellä. Hän ei tiedä vastausta kaikkiin kysymyksiin, mutta hän tietää paljon. Hänen kanssaan voi jakaa surun, ilon ja selviytymisen.

”Usein ulkopuoliset eivät voi edes ymmärtää, mikä merkitys perheiden tapaamisilla on. Monelle on hyväksi saada kertoa jollekin tilanteestaan ja saada ymmärrystä kuulijoilta. On helpottavaa tulla tietoiseksi siitä, että tässä tilanteessa on oikein kokea näitä tunteita. Toisen samanlaisessa tilanteessa olevan tarinan kuuleminen tuo paljon lohtua. Ryhmässä voidaankin jakaa kokemuksia vanhempana olemisesta. Tästä yhteisesti jaetusta kokemuksesta kumpuaa myös voimavaroja tulevaan.” (Nina Halme, näkövammaisen lapsen äiti)

Näkövammaiset lapset ry

Meidän tarinamme

poikaNäkövammaiset lapset ry:n perustava kokous pidettiin Tuusulan Onnelassa 11. kesäkuuta 1970. Silloin mukana oli kaikkiaan 18 isää ja äitiä, jotka olivat huomanneet, kuinka tarpeellista on jakaa yhteistä kokemusta ja ajaa yhdessä omien lasten asioita. Yhdistyksen nimeksi päätettiin tuolloin Näkövammaisten Lasten Vanhemmat r.y.

Pienen joukon työ ja tarmo vei yhdistystä eteenpäin ja vuosien kuluessa siitä on kasvanut suuri, yli kahdeksansadan jäsenen yhteisö. Nykyisessä Näkövammaiset lapset ry:ssä mukana on eri-ikäisten heikkonäköisten, sokeiden ja monivammaisten lasten perheitä joka puolelta Suomea.

Tule leirille

Yhdistyksen valtakunnallisia tapahtumia kutsutaan perinteisesti leireiksi. Menneiden vuosikymmenien leireillä ruuatkin tehtiin usein talkootyönä, nykyisin taas suunnataan täysihoidon tarjoaviin kurssikeskuksiin ja hotelleihin. Leiripäivien ohjelmaan kuuluu pelejä, seikkailuja, uintia ja iltanuotioita. Yhteisissä puuhissa näkövammainen lapsi saa vertaiskavereita. Monet lapsena solmitut kaveruussuhteet jatkuvat vielä silloinkin kun lapset ovat jo aikuisia. Oma vertaisryhmä antaa iloa myös sisaruksille ja voimia vanhemmille

Lähellä kotia

Jäsenmäärän kasvaessa syntyi tarve järjestää myös alueellista toimintaa. Alueelliset perhetapaamiset voivat olla ratsastuspäiviä, teatteriretkiä, luentotilaisuuksia tai ihan vain keskustelua ja yhdessä oloa.

Suurimmissa kaupungeissa on vuodesta 2005 alkaen järjestetty Oo mun kaa! -kerhoja 8–13-vuotiaille näkövammaisille lapsille. Omassa vertaisryhmässä koetut onnistumisen kokemukset kasvattavat itseluottamusta.

Silmäterä-lehti

Yhdistyksen oma jäsenlehti, Silmäterä, sai alkunsa vuonna 1981 joulun alla ilmestyneestä ja talkootyönä toimitetusta ”Leirilehdestä”. Jo sekin jakoi leirikuulumisten lisäksi monenlaista tietoa näkövammaisten lasten ja nuorten asioista. Nykyinen Silmäterä ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Se kertoo kasvatuksesta, kuntoutuksesta, sosiaaliturvasta, päiväkodista, koulusta ja perheiden elämästä.

Silmatera.fi-nettisivusto on toimiva tietopankki, josta löytyy vastauksia moniin kysymyksiin. Siellä ja yhdistyksen facebook-sivuilla tiedotetaan myös ajankohtaisista tapahtumista.

Tilaa Silmäterä-lehti

Matka jatkuu

Kun yhdistys oli toiminut 15 vuotta, se oli kasvanut niin suureksi, että toimintaa ei voitu enää ylläpitää vanhempien talkootyön voimin. Vuonna 1986 Raha-automaattiyhdistys, nykyinen Sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen varoilla, tuli tueksi niin, että voitiin palkata osa-aikainen toiminnanjohtaja. Nykyisin yhdistyksen toimistossa työskentelee kaksi työntekijää, mutta vasta jäsenistön aktiivisuus tekee toiminnasta elinvoimaista – juuri sellaista kuin se nyt on.

Sosiaali- ja terveysministeriö tukee Veikkauksen tuotoilla ja takaa näin toiminnan jatkuvuuden. Myös yksityiset lahjoittajat ovat tärkeitä. Heidän tuellaan on pidetty monet hauskat leirit ja tapahtumat. Toiminnan rahoittajia kannattaa kiittää niin kuin myös niitä kahdeksaatoista vanhempaa, jotka kauan sitten laittoivat liikkeelle jotain sellaista, joka on vuosien kuluessa vaikuttanut syvästi tuhansien lasten ja vanhempien elämään ja tuo iloa joka vuosi yhä uusille jäsenperheille.

Tarkempaa tietoa lahjoitusten ja avustusten kohteista saa toiminnanjohtaja Anne Latva-Nikkola, p. 050 403 9080.

Vuosikertomus 2016

pdfsmallVuosikertomus 2016

Information in English

Tästä löydät yhdistyksen esittelyn englanninkielellä /